Translate

maandag 25 augustus 2008

Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE)

Sinds 2003 is de Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE) bezig met testen van procedures en instrumenten nodig om sporen te vinden van organisch leven op Mars. Tijdens de jaren van onderzoek zijn er ondertussen meer dan honderd wetenschappers en ingenieurs van verschillende instituten van over de hele wereld in het project aan het werk geweest, onder leiding van de Noorse expeditieleider Hans Amundsen. De instrumenten worden getest voor de NASA Mars Science Laboratory missie (2009) en de ESA ExoMars missie (2013).
Bockfjorden, op Svalbard is de ideale plaats om deze testen uit te voeren met een perfecte combinatie van vulkanische activiteit, warmwaterbronnen, en permafrost. Ook is de koolstofafzetting daar identiek aan de koolstofafzetting op de Mars meteoriet ALH84001 en dat komt nergens anders voor in de wereld.
De instrumenten die getest worden zijn onder andere instrumenten die organische samenstellingen analyseren, mineralen identificeren, micro-eiwit onderzoeken, cameras, grond radar, infrarood spectometer, enz.

Bron: SpaceRef

Officiƫle Website: Arctic Mars Analog Svalbard Expedition (AMASE)