Translate

vrijdag 26 februari 2021

Ondersteuning voor het crisispakket voor toerisme in Svalbard

Afgelopen vrijdag steunde de vaste commissie voor financiƫn van het Noorse parlement unaniem het voorstel van de Vooruitgangspartij over een afzonderlijk, direct crisispakket van 40 miljoen NOK voor de toeristenindustrie op Spitsbergen.

Volgens een onderzoek van Visit Svalbard hebben lokale bedrijven een gemiddelde omzetdaling van ongeveer 65 procent laten zien tijdens de pandemie.

CEO van Visit Svalbard Ronny Brunvoll zegt dat sommige bedrijven op de archipel op het punt staan failliet te gaan.

"Dit crisispakket is cruciaal voor het voortbestaan van de toeristenindustrie. Het is een erkenning van een unanieme meerderheid van het parlement. Er is een duidelijke verwachting van ons dat dit geld snel moet worden uitgedeeld. We hebben een tweestappenmodel voorgesteld met een startpunt op basis van gecumuleerde verliezen volgens de compensatieregeling per 31.12.2020. We willen ook dat er geld overblijft om verliezen te dekken totdat de operaties weer normaal kunnen verlopen. We hebben een nauwe en goede dialoog met de Longyearbyen Local Council en het zal geen probleem zijn om dit uit te zoeken", zegt Brunvoll.

Bron: High North News