Translate

zondag 16 mei 2010

Svalard Global Seed Vault

Zie ook berichten van

Zondag 24 februari 2008
Svalbard Nieuws: Global Seed Vault

Dinsdag 26 februari 2008
Svalbard Nieuws: Global Seed Vault (Deel 2)

Letterlijk vertaald is de Global Seed Vault een kluis die het zaad van over de hele wereld zal bewaren. De kluis is door Noorwegen gebouwd op Svalbard (Noors gebied) en het is de bedoeling dat de kluis een soort ark van Noah wordt voor zaden.
Maar de Global Seed Vault werkt niet goed. De temperatuur van de zaden ligt te hoog en er loopt water binnen in de buitenste tunnels. Het koelsysteem van de Seed Vault moet worden aangepast om de juiste temperatuur te bereiken. Er zijn nogal wat technische problemen en men heeft de temperatuur sinds de opening niet optimaal kunnen regelen, waardoor de koelvloeistof te warm is en de beoogde -18 graden lucht temperatuur wordt niet bereikt. Waarom de fout nu pas ontdekt wordt is onbekend, maar volgens de bouwers is het probleem ingewikkelder dan het lijkt.
Bijkomend probleem is dat het water in de afvoerpijp niet wordt weggepompt. Dat water is het resultaat van het smelten van de permafrost en dat is onderschat. Men hoopt nieuwe pompen te installeren in juni. Die pompen zouden dan permanent het smeltwater moeten wegpompen. Er is geen gevaar voor de zaden.
Directeur Jessica Kathle zegt dat er nooit enig gevaar geweest voor de zaden. De temperatuur is volgens het laatste verslag -16,5 graden en ze is daarmee tevreden. Ze zegt dat -18 graden niet noodzakelijk is voor de overleving van de zaden. Er zijn trouwens altijd temperatuurschommelingen, volgens Kathle.

Bron: SvalbardPosten (Noors)