Translate

maandag 17 augustus 2009

Svalbard Nieuws

Svalbard Vervuiling

Svalbard heeft een project dat heet "Clean Up Svalbard". Tijdens mijn expeditie op Svalbard heb ik daar ook aan meegewerkt. Het project houdt in dat als je aangespoelde rommel tegenkomt, vooral op de kust, dat je die rommel dan meeneemt, verzamelt en laat ophalen door de bevoegde instanties. Er zijn geen toeristen op Svalbard. In de winter wordt het er trouwens -40 tot -50 graden. De rommel wordt aangebracht door de Arctische stroming en die spoelt dan aan op Svalbard.
De hoeveelheid aangespoelde rommel is een probleem aan het worden. Er is een record hoeveelheid opgeruimd deze zomer. Er werd 155 kubieke meter rommel verzameld en dat is genoeg om 10 vrachtwagens te vullen. Het meeste van die rommel is afkomstig van zowel Noorse als andere schepen en het meeste is plastiek dat niet afbreekt in de natuur.

Bron: The Norway Post

Svalbard: Record Schoolgaande Kinderen

Het aantal kinderen dat in Longyearbyen, Svalbard, naar school gaat is het grootste aantal ooit. Volgens de officiƫle telling zijn er 1821 bewoners in Longyearbyen. 241 kinderen gaat terug naar school, waarvan 30 in de eerste graad zitten. Dat zijn er in het totaal 28 meer dan vorig jaar.

Bron: Barents Observer