Translate

donderdag 11 december 2008

Svalbard Krijgt Europese Rol

Svalbard, de eilandengroep op 1000km van de Noordpool, krijgt een sleutelrol in de Arctische research overeenkomst van de Europese Unie. Dit zal meer projecten in verband met klimaatsverandering en meer geld binnenbrengen op Svalbard.
Deze week hebben de Europese ministers, bevoegd voor onderzoek, een akkoord getekend over de klimaatsverandering. In het document staat dat Svalbard hierin een sleutelrol krijgt. Svalbard heeft al een belangrijke rol in internationaal onderzoek naar het klimaat en er zijn meer dan 20 landen aanwezig op Svalbard die daarover onderzoek doen in verschillende projecten.
Hoeveel geld de Europese Unie gaat investeren is nog niet bekend. De verschillende onderzoekers moeten wel goede projecten voorleggen. Jan Gunnar Winther van het Noorse Pool Instituut denkt dat de Europese projecten onderzoek zullen inhouden op zee, van en in de lucht en de veranderingen van de gletsjers op Svalbard. Winther zegt dat dit een historische boost zal geven aan het onderzoek op Svalbard.

Bron: Barents Observer

Nogal wat wetenschappers uit verschillende landen doen onderzoek op Svalbard. Dit is een filmpje dat ik heb opgenomen tijdens mijn bezoek aan Svalbard in juli-augustus 2008 van het Poolse Pool Station, Hornsund, Svalbard (76°59'NB-15°35'OL) en de omgeving. Ik heb het station helaas zelf niet kunnen bezoeken.