Translate

donderdag 13 november 2008

Svalbard: Raket Lancering

Vliegtuigen die over het noordpoolgebied vliegen kunnen radiocontact verliezen wanneer het noorderlicht heel actief is. Professor Jøran Moen wil deze fyskieke problemen onderzoeken door een raket vanop Svalbard (Ny-Alesund) te lanceren tussen 28 november en 7 december. De omstandigheden in de atmosfeer boven het noordpoolgebied zijn van die aard dat niet alleen radio verbindingen niet meer werken, maar ook de GPS kan zelfs zijn nauwkeurigheid verliezen tot 100 meter.
De raket is 9 meter lang en zal ongeveer 10 minuten vliegen door het noorderlicht op een hoogte van 350 kilometer en daarna in de Barents Zee neerkomen. Aan boord heeft de raket sensoren om het electrisch veld en de golven van het noorderlicht te meten evenals de deeltjes en structuur van de electrische wolken, zelfs tot de grootte van een paar meter. Vroeger was het alleen mogelijk structuren te meten tot enkele honderden meters.
De raket heeft een vooropgestelde koers. Professor Moen moet dus voorspellen waar het noorderlicht zich gaat bevinden. Daar heeft hij de hulp voor vanuit Ny-Alesund en Longyearbyen op Svalbard, maar ook vanuit Helsinky, Finland, waar radar metingen van het gebied worden uitgevoerd. Ook NASA helpt door met een satelliet gegevens over de zonnewinden door te spelen. Het blijft natuurlijk wel zo dat het noorderlicht onvoorspelbaar is. Om de kans op succes te vergroten zal er elke dag tijdens de periode van een mogelijke lancering gedurende vier uren geen vliegtuigverkeer zijn tussen IJsland, Groenland, Noorwegen en Svalbard.

Bron: Science Daily