Translate

woensdag 17 december 2008

Svalbard: Bereneiland NatuurreservaatBjornoya (Bereneiland) ligt tussen Noorwegen en Svalbard en is het meest zuidelijke eiland van de Svalbard eilandengroep. Het natuurreservaat rond Bereneiland zal worden uitgebreid. Dit is een maatregel om het milieu in de Barents Zee en rond Svalbard te bewaren, aldus de Noorse regering. Tot nu was het reservaat rond Bereneiland 4 zeemijl (7,4km) van de kust van het eiland, maar dat wordt opgetrokken tot 12 zeemijl (22,2km).
Het natuurgebied beslaat nu 177 vierkante kilometer op het eiland en 2805 vierkante kilometer van de zee daarrond. Bereneiland is een belangrijk gebied voor zeevogels en het eiland herbergt de grootste kolonies broedende zeekoeten in Europa. Deze kolonies zijn kwetsbaar voor vervuiling en de klimaatsverandering. Het aantal zeevogels is ernstig verminderd tijdens de laatste jaren en het is duidelijk dat impact op het ecosysteem al groter wordt.

Bron: Barents Observer

Deze foto's (hierboven) van zeekoeten heb ik genomen bij Alkefjellet, Svalbard in juli-augustus 2008. Bereneiland is hier niet zo heel ver vandaan en het is om jullie een idee te geven hoe de zeekoeten in het broedseizoen in massa bij elkaar leven in een reusachtige kolonie.