Translate

dinsdag 5 augustus 2008

Svalbard Expedtie Isfjorden, Alkhornet, Trygghamna

Dit bericht is een dag later toegevoegd in Tromso.

Voormiddag
Locatie: Alkhornet
WGS84: 78°11'NB-13°59'OL
Het weer: Mistig ongeveer 1km zicht
Temp: 6°C,1015,4Hp

Vanmorgen werden we verwelkomd door een 200-tal noordse stormvogels. Maar het land lonkt en we moesten voorruit. De tundra is prachtig om door te wandelen. Rendieren lieten zich heel gewillig fotograferen, zoals altijd trouwens, maar het prachtige groen was om stil bij te gaan zitten. Plantjes die we nog niet hadden gezien leken er nu ineens wel bij te horen, zoals pool silene en Svalbard papaver. Het was alsof het hier allemaal samen kwam.

Namiddag
Locatie: Trygghamna
WGS84: 78°14'NB-13°48'OL
Het weer: Bewolkt, helder
Temp: 9°C, 1014,7Hp

Eerst hebben we (ik zou bijna zeggen "zoals gewoonlijk") het terrein verkend. Met de zodiac zijn we de hele fjord afgevaren. Een drieteenmeeuw kolonie, een noordse stern kolonie en zelfs een eenden kolonie ware het voornaamste wildlife op enkele rotsachtige eilandjes. Op land werd ons nog wat geologische les gegeven. Ongelooflijk hoeveel verschillende soorten rots en stenen er zijn. Allemaal materiaal dat in de loop van de tijd is afgezet door de gletsjer. De gletsjer hier in Trygghamna trekt zich terug met zo'n 100 meter per jaar.
En dan na onze laatste wandeling terug in de zodiac naar de Shokalskiy. Maar we werden verrast door een zeehond en een jonge baardrob. De zeehond was schijnbaar in een uitstekend humeur. Hij heeft zeker een kwartier rond de zodiac gezwommen. Het was een echte entertainer. Dan werd het tijd om ons terug te trekken op Shokalskiy. Die zoals een oude getrouwe klaar lag om terug naar de haven van Longyearbyen te brengen.